23 maaliskuuta 2015

Näin älypuhelimen akku kestää pidempään

Kuva: César / flickr

Älypuhelimien ominaisuudet ovat kehittyneet hurjasti viime vuosina, mutta valitettavasti akunkesto laahaa usein jäljessä. Moni puhelin ei toimi edes kokonaista päivää ilman latausta. Näillä vinkeillä vähennät akun kuormitusta ja pidennät sen kestoa.

Vinkit on suunnattu Android-älypuhelimille, mutta ne soveltuvat suureksi osaksi myös Applen älypuhelimille ja Windows-puhelimille. Ruudunkaappauskuvat ja asetusten nimet ovat vain suuntaa antavia, koska asetukset voivat löytyä hieman eri paikoista Androidin eri versioilla ja eri valmistajien matkapuhelimilla.

Pienennä näytön kirkkautta ja aikakatkaisua

Älypuhelimen näyttö on yksi sen eniten virtaa kuluttavista osista. Säädä näytön kirkkaus pienimpään asentoon tai automaattiseksi, jolloin kirkkaus vaihtelee valaistuksen mukaan. Aseta myös näyttö sammumaan nopeammin, kun puhelinta ei käytetä. Tämä valinta löytyy asetuksista kohdasta Ruutu - Virransäästö. Sopiva aikakatkaisun kesto riippuu käyttäjästä - mahdollisimman lyhyt muttei kuitenkaan ärsyttävän lyhyt.


Ota langaton verkko (Wifi), Bluetooth, sijainti (GPS) ja mobiiliverkon datayhteys pois käytöstä, kun et tarvitse niitä

Kaikki nämä voi poistaa käytöstä asetusten kautta, mutta kätevämpikin tapa on yleensä olemassa. Moni puhelinvalmistaja on sijoittanut jo valmiiksi puhelimen kotinäytölle Virranhallinta-widgetin (pienoisohjelman), jolla voi kytkeä nämä eri ominaisuudet nopeasti käyttöön ja pois käytöstä ja säätää edellisessä kohdassa mainittua näytön kirkkautta. Jos näin ei ole, widget voi löytyä sovellusluettelosta tai kotinäytön asetuksista, josta sen voi raahata kotinäytölle.


Myös alasvetovalikon oikeasta laidasta voi löytyä pikanappulat näiden ominaisuuksien käyttöön ja pois käytöstä kytkemiselle.


Lentokonetila poistaa tarvittaessa kaiken tiedonsiirron käytöstä, myös puhelut.

Poista automaattiset ilmoitukset käytöstä

Eri sovellukset käyttävät yleensä internet-yhteyttä säännöllisesti tarkastaessaan uusia viestejä ja muita ilmoituksia (notifications), ja se kuluttaa virtaa jonkin verran. Jos et tarvitse välitöntä ilmoitusta esim. kaikista saapuvista sähköposteista tai tykkäyksistä sosiaalisessa mediassa, voit harventaa ilmoituksia tai poistaa automaattiset ilmoitukset kokonaan käytöstä. Jos automaattiset ilmotukset poistetaan käytöstä, kunkin sovelluksen ilmoitukset saa vasta sovelluksen avattuaan.

Ilmoituksiin liittyviä valintoja löytyy käytettyjen sovellusten omista asetuksista ja Androidin verkkoasetuksista.

Poista 3G käytöstä, jos et käytä mobiilidataa

Vanhempi 2G-tekniikka käyttää vähemmän virtaa mutta soveltuu hyvin pelkkiin puheluihin. Tämä valinta löytyy yleensä Androidin asetuksista mobiiliverkkoasetuksista.


Poista tarpeettomat sovellukset äläkä käytä akunsäästösovelluksia

Kaikkia sovelluksia ei ajeta säännöllisesti eivätkä ne siten kuluta virtaakaan, mutta tarpeettomaksi jääneiden sovellusten poistaminen on silti hyvä tapa säästää tallennustilaa ja välttyä turhilta päivityksiltä. Poista myös tarvittaessa kotinäytöltä sää- ja muut widgetit (pienoisohjelmat), jos et tarvitse säätiedotusta aivan joka kerta, kun avaat puhelimen.

Älä turhaan asenna "Task Killereitä" tai muita sovelluksia, jotka väittävät säästävänsä akkua, jos et ymmärrä, miten ne toimivat. Ne kuluttavat usein enemmän virtaa kuin säästävät. Android osaa kyllä itsekin poistaa harvemmin käytettäviä ohjelmia muistista.

Lopuksi

Näillä vinkeillä voi pidentää akunkestoa jonkin verran, mutta ihmeitä ei tietenkään kannata odottaa. Lisäksi akkujen kapasiteetti heikkenee ajan myötä, joten pitkäaikaisen käytön jälkeen kannattaa vaihtaa puhelimeen uusi akku, jos ei saman tien hanki uutta puhelinmallia.

Onko sinulla muita hyviä akunsäästövinkkejä? Kirjoita kommentti ja kerro muillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti