22 maaliskuuta 2015

Näin Flash-sisältö aukeaa vain klikkaamalla Chromessa

Adobe Flash on nettiselaimen liitännäinen/lisäosa (plugin) jota käytetään pikkuohjelmien, yleensä videoiden toistoon osana nettisivuja. Flash-sisältö on usein tarpeetonta ja toisinaan myös haitallista, ja tätä ohjetta noudattamalla se näytetään vain erikseen klikkaamalla Google Chrome -nettiselaimessa.

Flash-sisältö on joillakin nettisivuilla hyödyllistä tai viihdyttävää, mutta usein se on lähinnä ärsyttävää mainontaa, joka kasvattaa tiedonsiirron määrää, pidentää nettisivun latausaikaa ja kuluttaa turhaan tietokoneen resursseja ja kannettavan tietokoneen tai tabletin akkua. Adoben Flash-sisältöä toistavassa selaimen lisäosassa on ollut myös paljon tietoturva-aukkoja, ja pahimmassa tapauksessa hyökkääjät voivat saada Flash-sisällön kautta tietokoneen haltuunsa.

Tätä ohjetta noudattamalla Flash-sisällön kohdalla näytetään vain tyhjä harmaa laatikko (kuten ensimmäisessä kuvassa yläoikealla), ja sisällön saa halutessaan näkymään klikkaamalla laatikkoa. Klikkaa (napsauta) ensin Chromessa osoitepalkin oikealla puolella olevaa pientä ikonia, ja valitse avautuvasta valikosta "Asetukset".


Vieritä sivun alalaitaan ja klikkaa kohdassa "Näytä lisäasetukset".


Vieritä sivua alaspäin ja etsi otsikko "Tietosuoja". Klikkaa sen alta nappulaa "Sisältöasetukset".


Pääset oikopolkua kautta tähän kohtaan myös kirjoittamalla selaimen osoitekenttään chrome://settings/content

Etsi nyt otsikko "Laajennukset" ja valitse "Käynnistä klikkaamalla". Sen jälkeen klikkaa oikeasta alakulmasta nappulaa "Valmis". Jostakin syystä suomenkielisessä Chromessa sekä laajennuksia (extension) että liitännäisiä (plugin) kutsutaan laajennuksiksi.


Jos muutoksella ei tunnu olevan vaikutusta, sulje tarvittaessa Chrome ja käynnistä se uudestaan.

Muutos koskee kaikkia liitännäisiä kuten myös esimerkiksi Chromen mukana tulevaa PDF-lukijaa. Jos haluat, että jokin muu liitännäinen avautuu klikkaamatta, kirjoita osoitekenttään chrome://plugins ja laita haluamasi liitännäisen kohdalla rasti ruutuun kohdassa "Salli aina".


Vielä yksi seikka kannattaa ottaa huomioon. Jos käyt säännöllisesti jollakin Flash-liitännäistä käyttävällä nettisivulla (kuten esim. Yle Areenassa) ja haluat ohittaa klikkaustarpeen sillä sivulla, klikkaa osoitepalkin oikeassa laidassa olevaa palapelin palan näköistä ikonia ja valitse kohta "Salli aina laajennukset sivustossa".


Siinä kaikki. Jos muutat myöhemmin mielesi, voit palata Sisältöasetukset-sivulle ja palauttaa aikaisemman asetuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti